Šta je T-bone steak ?

T-bone stek je kraljevsko meso.

T-bone steak je najkvalitetnije parče mesa. Ova vrsta mesa je najcenjenija u gotovo svim internacionalnim kuhinjama, a neprovereni podaci govore da ga je prvi put servirao Martin Morison 1814. godine u restoranu “Porter House” na Menhetnu. Drugi izvori govore da je za upotrebu T-bone steak zaslužan Zakarije B. Porter, vlasnik hotela na Porter Skveru u Kembridžu

Dobio je ime po svom prepoznatljivom izgledu. To je kost u obliku slova T koja se nalazi u sredini steka i upravo ona pravi granicu između bifteka sa jedne strane i ramsteka sa druge strane. T-bone stek se dobija od goveđeg mesa koje se po pravilu seče 3,2 cm paralelno sa T kosti i po dužini.

Zbog savršene kombinacije mesa, ovaj stek je srednje masan, sočan i ima prepoznatljiv slatkast ukus Priprema T-bone steak je pravi izazov čak i za iskusne kuvare. Svaki biftek je poseban, ali se T-bone izdvaja po svojoj strukturi koja određuje iposeban način pripreme. Pošto je veoma osetljiv, zahteva posebnu veštinu i pažnju jer i najmanja greška umanjuje ukus.

T bone biftek

Najlepše je srednje pečeno meso

Najčešće se servira kao meso sa roštilja i tada je srednje pečen, što znači da je sredina roze boje i sočnija, a kora tamno sive i braon boje.

T-bone biftek ima karakterističnu aromu, pa ne treba preterivati sa začinima. Dovoljno je odabrani komad mesa posoliti i pobiberiti 45 minuta pre pečenja. Na ovaj način će začini imati dovoljno vremena da prodru u strukturu mesa i dodatno ga omekšaju.

Nakon toga, meso je spremno za pečenje. Stručnjaci savetuju da stek prvo stavite na najtopliji deo roštilja da biste postigli lepu, karamelizovanu spoljašnost sa svih strana i da ga okrećete svakih 30 sekundi. Kada poprimi tamnu boju, stek možete preneti na manje zagrejan deo roštilja.

Tajna steka je u temperaturi pečenja

Tajna pravilne pripreme leži u temperaturi na kojoj pripremate stek. Za idealan srednje pečen stek potrebno je da se peče dok temperatura u njegovoj sredini ne dostigne 65 stepeni. Ako više volite krvavi odrezak, onda biftek uklonite kada termometar pokaže 55 stepeni.

Nemojte seći meso odmah nakon što ga skinete sa roštilja, jer će svi ukusni sokovi iz njega iscuriti. Ostavite ga da se “odmara” 10 minuta kako bi se dobilo meso koje se topi u ustima.

T-bone stek je najbolja mesna poslastica i služi se uz vino.

Ako Vam je čitava priča oko pripreme bifteka komplikovana, “Shall We? Club Ltd.” Vas poziva da nas posetite i probate naš T-bone stek napravljen po originalnom Birmingemskom receptu. Nalazimo se u centru Beograda, Kneza Danila 9 i nudimo Vam nesvakidašnji gastronomski užitak u predivnom ambijentu